Bölüm Hakkında

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
MUĞLA MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇOCUK BAKIMI VE GENÇLİK HİZMETLERİ
ÇOCUK GELİŞİM PROGRAMI

 
Derslerin başarıyla tamamlanmasından ve diğer koşulların yerine getirilmesinden sonra, çocuk gelişimi programındaki öğrenciler ön lisans diplomasına hak kazanırlar.

ÖZEL KABUL KOŞULLARI
Öğrencileri yükseköğretime kabul etmek için ülke çapında Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yapılmalı veya adayların geçiş sınavına başvurmaları gerekmektedir. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yılda bir kez Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndan (YKS) alınan puanlara ve lise not ortalamalarına göre öğrenciler Yükseköğretim Kurumları bölümlerine yerleştirilir.

KALİTE GEREKSİNİMLERİ
Önlisans elde etmek için azami öğrenim süresinin sınırı yoktur.

ÖNCEKİ ÖĞRENME TANINMASI
Yükseköğretim kurumlarına kayıtlı öğrenciler, farklı üniversitelerde önceki çalışmalarının tanınmasını talep etme hakkına sahiptir. Yeni öğrenciler, kayıt olabilmek için kayıt yılının ilk haftası içinde ilgili bölüme kendi transkriptlerini ve ders içeriklerini sunmalıdır.

TARİHÇE
2003-2004 öğretim yılında Çocuk Gelişimi programı, öğrencileri ikinci öğretime alarak resmi olarak faaliyete başlamıştır. 2005-2006 öğretim yılında normal öğretim faaliyetine başlamıştır. Öğrenci kontenjanları normal öğretimde 60, ikinci öğretimde 60, toplam 120 kişidir. Programda 4 öğretim elemanı bulunmaktadır.

PROGRAM PROFİLİ
Çocuk gelişim programının temel amacı, yaşam boyu eğitim ilkesi ile bilgi çağı ve iş yaşamının gereklerine uygun olarak modern öğretim yöntemleri ile yaşam becerileri kazandırmayı amaçlayan eğitim hizmetleri sunmaktır. Bu doğrultuda, öğrencilerimizin sahip oldukları ekipmanı kullanan, araştırma yapan, ülkelerinin ve mesleklerinin gelişimine katkıda bulunmak isteyen, alanlarındaki gelişmeleri takip eden, kendilerini sürekli yenileyen bireyler olarak büyümelerini sağlamak, özgün fikirlere sahip olur ve analiz eder. Program dört dönem sürmektedir.

PROGRAM SONUÇLARI
Çocuk gelişimi ve eğitimi alanında mesleğin mesleki gereksinimlerini yerine getirebilme
Çocukların Türkçeyi doğru ve güzel kullanmalarına özen göstermek.
Çocukların bilişsel, duyuşsal ve motor gelişimine uygun çocuk gelişimi ve etkinliği hazırlamak.
Toplum, aile ve çocuklar arasındaki ilişkiyi bilmek; Çocuklarla etkili iletişim kurun
Drama, oyun ve müzik etkinliklerinin planlanması ve uygulanması.
Çocukların beslenme alışkanlıklarını takip etmek
Engelli çocuklar için planlama ve uygulama faaliyetleri.
Fen ve teknoloji eğitimini çocuklarda uygulamak
Günlük eğitim planı akışındaki faaliyetleri planlamak ve uygulamak
Çalışma ortamındaki araç, gereç ve dokümanları kullanmak, hazırlamak ve bakımını yapmak.
Aile eğitimi hakkında bilgi ve beceri sahibi olmak
Çocuk sağlığı ve hastalıkları hakkında bilgi ve beceri sahibi olmak

SINAVLAR, ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Her öğrenci derslere, uygulamalara, laboratuvarlara, projelere, çalıştaylara, ara sınavlara ve mezuniyet çalışmalarına katılmak zorundadır. Teorik derslerin en az% 70'ine ve laboratuvar çalışmalarının en az% 80'ine devam etmeyen öğrencilerin bu derslerin final sınavlarına girmesine izin verilmez. Öğrenciler teorik derslere devam zorunluluğunu karşılayana kadar dersi tekrarlamak zorundadırlar. Sınavlar genellikle yazılı olarak yapılır. Ancak eğitmen sözlü sunum yapmaya da karar verebilir. Ders içeriğine göre öğrenciler bilgi formunda belirtilmek kaydıyla proje çalışmalarına yönlendirilebilirler. Derslerin sınavları öğretim elemanı tarafından yapılır. Bütünleme sınavı, ara sınavın bitiş tarihinden itibaren 15 gün içinde ilgili kurulun onayı ile mazereti olan öğrencilere yapılabilir.

MEZUNİYET KOŞULLARI
Öğrencinin başarısız olduğu dersler olmamalı, genel not ortalamasının en az 2.00 (4 sisteme göre) olması ve kabul edilmiş ve zorunlu staj yapmış olması gerekmektedir.

MEZUNLARIN İSTİHDAM PROFİLLERİ
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel ve resmi okul öncesi eğitim kurumlarında, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı gündüz bakım merkezlerinde ve kreşlerde, çocuk sağlığı merkezlerinde, çocuk kliniklerinde, oyun odalarında ve Sosyal Hizmetlerin özel eğitim merkezlerinde çalışabilirler. 

İLERİ ÇALIŞMALARA ERİŞİM
Önlisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar Dikey Geçiş Sınavından yeterli puanı almış olmak koşuluyla üniversitelerin “Okul Öncesi Öğretmenliği, Çocuk Gelişimi, Özel Eğitim Öğretmenliği ve Sosyal Hizmetler” lisans programlarına geçebilirler.

LİSANS DERECELERİ
Okul öncesi eğitim
Çocuk Gelişimi
Sosyal Hizmetler
Özel Eğitim

ÇALIŞMA ZAMANI
Tam zamanlı
 
PROGRAM BAŞKANI
Öğr. Gör. Hilmi TEKİN

AKTS KOORDİNATÖRÜ
Öğr. Gör. Mustafa NİŞAN